sesuai untuk door gift dan juga hantaran.
Monday, February 21, 2011
Kek Chocolate Moist
Kek Hari Lahir (Edible Image - Race Car)
Kek yg ditempah untuk hari lahir, kek sponge coklat , fillingnya butter cream dan strawberry , toppingnya pula ialah Dark Chocolate Compound dari jenama Colatta yg memangnya sedap. Harga lebih mahal berbanding cooking chocolate biasa. Saya hiaskan kek ini dgn edible image race car, hiasan huruf, nombor, kereta dll hiasan saya buat dari chocolate compound begitu juga hiasan dibahagian tepi kek.
Kek Hari Lahir Nana Dan Maman.
Kek Hari Lahir Nana Dan Maman.
Kelas Masakan Oleh Chef Reever Wong Pada 19.02.2011
Pistachios Praline mengandungi White Chocolate,UHT Whipping Cream, Pistachios Paste dan Walnut yg di cincang halus. Hazelnut Praline mengadungi White Chocolate, UHT Whipping Cream dan Hazelnut Paste. Kedua dua chocolate ini sesuai untuk door gift dan juga untuk hantaran .
Pistachios Praline Dan Hazelnut Praline yg dihias cantik.
Sebahagian lagi chocolate pop dlm berbagai hiasan. Istimewanya chocolate pop ini mengandungi brownie cake yg dihancurkan dan diramas dgn butter cream bagi membentuk bulat dan akhirnya disalut dgn dark chocolate compound, untuk mencantik dan menarik boleh dihias dgn berbagai-bagai hiasan seperti dlm gambar.
Sebahagian dari chocolate pop yg telah siap disalut dan dihias.
Chocolate Pop yg masih belum disalut dan dihias.
Chocolate Lava Pudding ini akan mengalirkan chocolate dari dlm ketika pudding ini dihidang panas2.
Chocolate Lava Pudding.
Chocolate Hazel Cake yg sangat lembut, moist dan sedap yg didlmnya mengandungi ground hazelnut, cooking chocolate cincang dan istimewanya kek ini diadun bersama hezelnut chocolate sauce.
Pistachios Praline Dan Hazelnut Praline yg dihias cantik.
Sebahagian lagi chocolate pop dlm berbagai hiasan. Istimewanya chocolate pop ini mengandungi brownie cake yg dihancurkan dan diramas dgn butter cream bagi membentuk bulat dan akhirnya disalut dgn dark chocolate compound, untuk mencantik dan menarik boleh dihias dgn berbagai-bagai hiasan seperti dlm gambar.
Sebahagian dari chocolate pop yg telah siap disalut dan dihias.
Chocolate Pop yg masih belum disalut dan dihias.
Chocolate Lava Pudding ini akan mengalirkan chocolate dari dlm ketika pudding ini dihidang panas2.
Chocolate Lava Pudding.
Chocolate Hazel Cake yg sangat lembut, moist dan sedap yg didlmnya mengandungi ground hazelnut, cooking chocolate cincang dan istimewanya kek ini diadun bersama hezelnut chocolate sauce.
Wednesday, February 16, 2011
PUDING KOMERSIAL DAN ALA HOTEL
Puding Koktel
Lapisan atas mempunyai rasa strawberry dan lapisan bawah pula ialah sos kastard yg enak dgn campuran buah2an koktel.
Puding Karamel Kukus
Lapisan bawahnya ialah karamel dan lapisan atasnya mengandungi susu pekat manis, susu cair, perasa vanilla dan juga telur yang banyak.
Puding Triffle
Mengandungi kepingan kek coklat sponge, lapisan atasnya agar agar berperisa strawberry manakala lapisan bawahnya ialah sos yg mengandungi susu cair, kastard, serbuk agar agar dan juga gula. Puding juga boleh dibuat didalam pelbagai perisa.
Lapisan bawahnya ialah karamel dan lapisan atasnya mengandungi susu pekat manis, susu cair, perasa vanilla dan juga telur yang banyak.
Puding Triffle
Mengandungi kepingan kek coklat sponge, lapisan atasnya agar agar berperisa strawberry manakala lapisan bawahnya ialah sos yg mengandungi susu cair, kastard, serbuk agar agar dan juga gula. Puding juga boleh dibuat didalam pelbagai perisa.
Puding Kelapa Pandan
mempunyai rasa air kelapa pandan asli yg dicampur dgn aiskrim soda dan juga isi kelapa pandan.
mempunyai rasa air kelapa pandan asli yg dicampur dgn aiskrim soda dan juga isi kelapa pandan.
Puding Black Forest
Puding yg enak yg mempunyai lapisan dan rasa seperti Kek Black Forest.
Puding yg enak yg mempunyai lapisan dan rasa seperti Kek Black Forest.
Sunday, February 13, 2011
Wednesday, February 9, 2011
Kek Red Velvet
Kek Red Velvet ini saya dapat resepinya dari internet cuma diubahsuaikan pada hiasannya. kek ini dibuat untuk anak bongsu sempena hari lahirnya yg ke 15 tahun pada 01.02.2011 dan dah lama saya ingin cuba membuat kek ini dan Alhamdulillah menjadi. Istimewanya kek ini pada saya ialah filling dan hiasan toppingnya ia itu cream cheese jenama Philadelphia + cheese mascarpone yg mahal tu 250 gm harganya Rm 15.00 dan juga Whipped Cream digabungkan menjadikan rasa cream cheese lebih sedap. Cantiknya kek ini pula pada saya terletak pada kemerahan warnanya lebih merah lebih cantik, apa pun saya telah berjaya membuat kek ini dan anda juga boleh mencubanya.
Kek Aiscream
kek Aiscream ini memang le sedap, keknya ialah Sponge Cake dan Ais creamnya saya guna aiscream dwi warna manakala hiasannya ialah dari Whipped Cream, Buah Strawberry segar dan Gula2 bentuk love, cantik kan.. nampak gebu akan tetapi saya rasa kek ini hanya sesuai untuk dibuat makan sendiri atau dirumah saja sebab dan empat kali saya buat kek ini cepat cair, aiscreamnya akan meleleh keluar dari kek....
ada tak sapa2 yg boleh bagi tips untuk mengelak ais cream ini dari cepat cair .........
Blueberry Cheese Tart
Tart Buah
Class Demonstration Continental Cake
Kek Chocolate Creamello -
Pistachio Torte, keknya ialah Kek Sponge Vanilla manakala filling pula ialah Pistachio Cream yg sangat sedap dan istimewa, hiasannya pula ialah kacang pistachio dan buah strawberry segar.
Kek Chocolate Creamello
Kek Chocolate Creamello - keknya ialah Brownie Cake manakala inti atau fillingnya ialah Chocolate Cream yg diadun bersama hazelnut Paste dan Chocolate Sponge Cake, sungguh sedap.....
kek Pista Opera
Pistachio Torte
kek Pista Opera, keknya ialah Kek Coklat Sponge Kek, fillingnya ialah Pistachio Butter Cream, Classic Buttercream dan Chocolate Walnut Cream ........ best kan?
Kelas Chef Reever Wong hari ini merupakan kali kedua saya ikutinya, istimewanya kelas beliau ini menyediakan resepi yg menarik dan sedap dan bayaran kelasnya juga murah. Kelas kali ini Chef tunjukkan teknik untuk melapis dan menyediakan beberapa inti kek yg memangnya sedap .Hari ini Chef mengajar membuat Chocolate Creamello, Coffee Entrement, Pista Opera dan Pistachio Torte. Kelas Chef seterusnya ialah pada 19.02.2011 dengan resepi Chocolate Lava Puding, Chocolate Pop, Hazelnut Praline, Pistachio Praline dan Chocolate Hazel Cake, siap telah daftar untuk mengikuti kelas ini nanti.
Subscribe to:
Posts (Atom)