Friday, April 30, 2010

Cake Steam Butter Cream

Kelas kek steam butter cream yang dihadiri bersama tiga orang rakan pada 25 April 2010...walaupun agak susah tetapi hasilnya memang amat berbaloi... butter creamnya cantik, halus dan berkilat menyerupai kek fondant...























Wedding Cake Steam Butter Cream yang dihsilkan oleh sifu Zana...


















Saturday, April 24, 2010

Monday, April 19, 2010

Donut

Doh donut mengembang 2 kali ganda

Doh donut sedang naik.....
Doh donut sedang naik...mengembang

Donut di goreng separuh masak..

Proses piping coklat ke atas donut

Donut bersalut coklat...

Donut yang telah di salut gula halus... sedia untuk dimakan







Home made pizza

Doh pizza yang di uli menggunakan mixer. 1kg. tepung boleh menghasilkan lima biji roti pizza berukuran besar...
Bahan roti pizza (tepung protin tinggi, yis segera mauripan, gula kastor, garam, shortening, susu tepung, air biasa, bread improver) menghasilkan doh pizza yang sangat lembut dan sedap.


Sos pizza (Bahan : bawang besar merah, bawang putih, tomato dikisar halus, tomato pure, gula, garam, minyak masak, rempah origano/rempah sos pizza, daun bay, daging kisar)





Roti pizza dan bahan-bahan topping (keju mozarella, cili benggala-merah-kuning-hijau, bawang besar kuning, cendawan butang, sosej, isi ayam dan daging, jagung muda, buah tomato, buah zaitun dll. - isi ketam, sotong, udang, nenas - boleh dipelbagaikan mengikut citarasa. Yang penting keju mozarella yang menyebabkan pizza akan bergetah dan bertali apabila di tarik.

Base pizza yang disapu dengan sos pizza



Pizza yang telah siap di tabur bahan-bahan topping..








Pizza siap untuk di bakar....


Pizza yang dah siap di bakar, boleh makan dah!!!







Sunday, April 18, 2010

Pizza buatan sendiri

Selepas balik daripada kelas belajar kuih raya pada 17.4.2010, anak-anak teringin pula nak makan pizza...

Inilah pizza buatan sendiri....


Mula sekali sediakan doh untuk 'pizza base'




Bahan-bahan untuk diletakkan di atas base,
ikut selera anda, boleh juga yang berbentuk sea-food atau
berasaskan daging, ayam....
apapun keju mesti kena banyak dan lebih
Pizza khas untuk emak mertua











dah masak pun....





slice...








sodap niiii......


Pizza yang telah siap di bakar....betapa enaknya dengan limpahan keju yang boleh diletakkan mengikut kemahuan sendiri, lebih puas menikmati keju apatah lagi semasa masih panas....
... Apapun pengalaman saya membuat pizza sendiri ini amat menyeronokan, apabila melihat suami dan anak-anak menjamu selera, hilang rasa letih dan penat menyediakannya.....